Results 1 to 4 of 4

Thread: F175/200 i4 tilt ram corrosion

  1. #1

    F175/200 i4 tilt ram corrosion

    Hi all,

    Iím posting on behalf of a mate, re corrosion on the Ďtilt ramí of early model F175 and F200 i4 donks. He has heard that it was not uncommon on the earlier models, and there was a bad batch spanning some years. Yamaha has since rectified the problem, but not sure exactly when/what years were affected.

    He has only just noticed it on both his 2015 F175ís @185hrs. His boat lives on a trailer and is immaculately maintained. He then asked a mate of his to check his brotherís 2014 F200 i4 tilt ram, and voila, same thing again! Only the tilt ram is affected, the trim rams are fine. FYI, his previous 150 Yam 2-smokers (on the same boat), the rams were still perfect at ~13 years old).

    If anyone has a similar age F175/F200 i4 (or even a 2016 model), and you havenít had a close look, could you please tilt fully up and have a look at your tilt ram (centre ram), and report back whether good or bad.
    Thanks in advance.
    Cheers BrendonIMG_1617675174.047930.jpgIMG_1617675210.842572.jpg


    Sent from my iPhone using Ausfish mobile app

  2. #2

    Re: F175/200 i4 tilt ram corrosion

    I have a 2011 150hp Yammy 4 stroker, my mechanic told me to always store the motor totally down after giving a good wash and just a light oiling. Mines still as clean as the day I bought it. If I am working on the trailer and the motor needs to be tilted to facilitate it then I will just give a light spray of lithium grease on them as I live near the sea and everything has a tendency to corrode.

  3. #3

    Re: F175/200 i4 tilt ram corrosion

    Yeah Sam, his are always stored down too (cat trailer), and no drama with his last Yam rams even after 13 yrs.
    I suspect different parts (to your model) may have been used for the early 175/200ís.


    Sent from my iPhone using Ausfish mobile app

  4. #4

    Re: F175/200 i4 tilt ram corrosion

    Quote Originally Posted by gofishin View Post
    Yeah Sam, his are always stored down too (cat trailer), and no drama with his last Yam rams even after 13 yrs.
    I suspect different parts (to your model) may have been used for the early 175/200ís.


    Sent from my iPhone using Ausfish mobile app
    I guess it points to bad quality O rings then. Still a crap thing to happen.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Join us